Friday, December 3, 2010

01 DISEMBER 2010 - 2 ALAM

GSC SUNWAY CARNIVAL MALL
0935pm

-
2 ALAM mengisahkan tentang kehidupan seorang lelaki yang telah menukar jantina dan kematiannya
memulakan cerita dengan seorang ibu menerima satu panggilan dan meratapi panggilan tersebut sambil diperhatikan suaminya yang duduk di atas kerusi roda
dan terus menerima mayat anaknya
dan dimandikanlah mayat ini dengan selang seli dengan penceritaan semasa hidup si mati itu
ADHA yang telah menukar jantina dan dikenali sebagai AMY
seorang artis terkenal
dan sering hidup dalam kealpaan dalam kemewahannya
mempunyai seorang teman lelaki yang sangat menyayanginya
namun ketika matinya
pelbagai rintangan diterima akibat BUMI tidak mahu menerima mayatnya
setelah menyebabkan orang2 sekelilingnya terbeban dek dosanya
AMY akhirnya ditanam di luar kawasan perkuburan biasa
PAKWE takde masalah sgt ngan muvie nie
2 ALAM adalah 1 cerita yang baik kalau diberi impak terbaik pada jalan ceritanya
dan bukan promosinya
ada cerita tapi hambar
sangat ringan sampai kita tak dpt tangkap sebab musababnya
di katakan AMY adalah lelaki tetapi tidak dipapakan kehidupan lelakinya dan kenapa dia mahu menjadi wanita
di katakan AMY artis terkenal tapi tak dipaparkan apakah ARTIS yang AMY wakili
penyanyikah
pelakonkah etc
tapi ada scene AMY di hotel bersama seorang pencipta lagu
*so penyanyi lah nie
bab AMY nampak bebetol mcm wanita lepas operate
PAKWE takde masalah
coz ada je lelaki yang bertukar menjadi wanita yang TAK PECAH LOBANG
dan masih boleh memberi fizikal wanita seperti tersebut
dan PAKWE rasa AMY berjaya membawa watak lelaki wanita dengan baik bila sekali sekala bibirnya dimungil2kan
bab suara tu je kowt kalu nak komen
sebab suara perempuan yang tak perlu usaha untuk mengeluarkan bunyi itu
n kes teman lelaki AMY yang dikatakan tidak sesuai membawa watak itu
juga tidak mendatangkan masalah kepada PAKWE
sebab tak semua GAY nie ELOK
dan TASTE golongan ini tak menentu
n that mamat tak lah terok sgt
just skrip nya maybe tak baik mana
kes hanya 2 lagu yang ada dlm muvie nie
by AMY n by RAMLI SARIP pown takde masalah pada PAKWE
sebab tak membebankan langsung lagu2 ini
ada jugak mendatangkan sebak sekali sekala
kalu nak kata LAGENDA BUDAK SETAN lagi lah
hanya menggunakan 1 lagu dr mula sampai habis
n kes banyak sgt recall memori lama
pown tak mendatangkan masalah pd PAKWE
sebab apa yang berlaku kini akan direlatekan dengan past kehidupan AMY
mcm kes tayar van pecah bila mayat dimasukkan
n terus kembali ke kehidupan AMY dulu
dimana kenderaannya digunakan utk bermaksiat etc
mcm tu lah kan
untuk 2 ALAM nie yang paling PAKWE tak suke adalah opening di mana adanya ayat2 yang dipaparkan
selalunya muvie MALAYSIA akan dibacakan ayat2 sebegitu
supaya sampai terus ke hati penonton
tapi 2 ALAM dipaparkan sahaja
dan terlebih2 plak paparan ayat2 tu
n dah mcm tanak show filem laks
sekadar show ayat2 je ke?
so di sini PAKWE mahu mengatakan kepada MALAYSIAN
kalu mau layan 2 ALAM
pergilah sorg2
so tak terganggu dek idea pandai kwn2 kita
ini lebih baik dan membuatkan kita lebih terbuka
but still banyak yang perlu dititik beratkan oleh orang2 2 ALAM utk projek2 mereka akan datang
kuatkan ceritanya
PAKWE kasi 5 BINTANG dari 10 BINTANG
MWAHA!!
-
p/s: jangan marah erk

2 comments:

Meen said...

^_^ 0wh macam tuh ceritanya
0key pikir2 kan

p.a.k.w.e. said...

huhu
begitew